YABANCI FAALİYETLERİ
KUVEYT
(Bu not Kuveyt ile iş yapmak isteyen firmalarımıza yönelik hazırlanmış genel bir bilgi notudur. Olabilecek muhtemel ile ilgili kanun ve tebliğlerin incelenmesi ve Daha detaylı bilgi almak isteyen firmalarımızın Müşavirliğimiz, ilgili kurum ve kuruluşlar ile irtibat kurması faydalı olabilecektir.)
İlgili Kanunlar:
-Ticaret Kanunu
-Ticari Firmalar Kanunu
-Yabancı Sermaye Kanunu
-Acentalık Kanunu
-Vergi Kanunu
-Serbest Bölgeler
Yabancı Firma ve Kişilerin Faaliyetleri:
1980 yılında yayınlanan Ticaret Kanunu yabancıların Kuveytli firmalardaki hisse oranlarını %49 ile sınırlamaktadır. Ancak, resmi uygulamanın dışında “masa altı” anlaşmalar ile sermaye oranları daha yüksek oranlarda belirlenebilmektedir. Bu tür anlaşmaların geçerliliği, anlaşmanın türüne göre değişmekte ve güvenilirliği artırmak için karşılık olarak teminatlar alınabilmektedir.
2000 yılında yayınlanan ve 2003 yılı sonunda uygulamaya giren Yabancı Sermaye Kanunu’ndaki değişiklikler, yabancıların hisse oranlarının %100’e çıkarılmasına imkan sağlamakla beraber, bu imkanlar ilgili kanunun 3. maddesinde belirtilen konular ile sınırlıdır. 2003 yılında yayınlanan 1006/1 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yabancıların %100 sermayeye sahip olabileceği belirtilen sektörler:
-Petrol ve gaz arama faaliyetleri dışında kalan sanayi sektörleri
-Su, Elektrik, kanalizasyon ve iletişim alanlarında altyapı inşası, işletmesi ve yönetimi (“construction, operation and management of Infrastructure enterprises in the fields of water, power, drainage and communication” ifadesi kullanılmaktadır.)
-Merkez Bankası tarafından kurulması uygun görülecek banka, yatırım, döviz büroları
-Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın kuruluşu uygun görülen sigorta şirketleri
-Bilgi teknolojisi ve yazılım geliştirme
-Hastane ve ilaç üretimi
-Kara, deniz ve havayolu taşımacılığı
-Otel, turizm ve eğlence
-Gazete ve dergi yayıncılığı, yayımcılık dışında kalan kültür, enformasyon ve pazarlama faaliyetleri
-Entegre konut projeleri, gayrimenkul projeleri (zone development) (spekülasyon amaçlı gayrimenkul faaliyetleri kapsam dışı tutulmaktadır)
-Çok ortaklı Kuveyt firmaları için yatırımcı sağlanması suretiyle yapılacak gayrimenkul yatırımları
2003 yılında yayınlanan 1006/2 sayılı %100 yabancı sermayeli firmaların kurulmasına ilişkin karar ile firmanın kuruluş amacını yerine getirebilmek için yeterli sermayeye sahip olması ve hisselerin tamamının kuruculara ait “yabancıların %100 yabancı sermayeli çok ortaklı firma” kurabilmelerine imkan sağlanmış olup, kurulacak firmanın kuruluş amacını yerine getirebilmek için yeterli sermayeye sahip olması ve sermayenin kurucu ortaklar tarafından ödenmesi, 15/1960 sayılı kanunda belirtilen şartlar, prosedürler ve kuralları yerine getirmesi, firma faaliyetlerinin yukarıda belirtilen faaliyetler arasında yer alması ve firmanın modern teknoloji, yönetim, pratik, ve pazarlama tecrübesi sağlaması; Kuveyt özel sektörünün gelişimine katkıda bulunması, yerel işgücüne istihdam imkanı yaratması ve eğitimine katkıda bulunması; yerel üretimin ihracatını desteklemesi gerektiği belirtilmektedir.
Yabancı Sermaye Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu, firmanın fiilen faaliyete geçmesinden itibaren 10 yıla kadar varan süre için vergi muafiyeti veya gümrük muafiyetli ithalat gibi bazı imtiyazlardan faydalanabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler yapabilme hakkına sahiptir.
Körfez İşbirliği Konseyi-KIK düzenlemeleri uyarınca KIK üyesi ülkelerin vatandaşları bazı sektörlerde %100 hisse sahibi olabilmektedirler.
Kuveyt Borsasında işlem gören firmaların hisseleri ile ilgili 2000 yılında çıkarılan 20 sayılı kanun uyarınca, yabancıların kanunla belirlenen sınırlandırmalar dahilinde borsada işlem gören firmalarının hisselerini edinmelerine imkan sağlanmıştır.
Sermaye şirketlerinde hisse sahibi olan yabancılar, Kuveytli hissedarlar ile aynı oy ve şeçme haklarına sahiptirler.
Kuveyt’te yabancı firmalar Ortaklık Limited Şirket, Kapalı Sermaye Şirketi, Ortak Girişim veya Ticari Acentalar şeklinde faaliyet gösterebilmektedirler. İş kanunları, Kuveytlilerin mülkiyet üzerindeki kontrolünü zorunlu kılmakla beraber, yabancı firmalar, firmanın varlıklarının yasal kaydı ve vize konularında işbirliği yaptıkları acentalarına bağımlı olmak kaydıyla firmanın faaliyetleri ve yönetimi üzerinde tam kontrol kurabilmektedirler.
Burada belirtilmesi gereken diğer bir husus ise Kuveyt ile yapılacak her ticari faaliyet için acentalığa gerek olmamasıdır. Diğer bir ifadeyle Kuveyt’e ihracat yapacak her firmamızın bir acentası olmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, daha uzun vadeli işbirliği yapmak isteyen firmalarımızın yada Kuveyt kanunları uyarınca yerine getirilmesi gereken prosedürlerin gerektirdiği durumlarda yada işin niteliğinin Kuveyt’te bir yapılanmayı gerektirdiği durumlarda acentalık sistemi yada bu notta belirtilen diğer faaliyetlerden birinin tercih edilmesi gerekmekte/faydalı olabilmektedir. Bu durum, özellikle kamu kurumlarına yönelik mal veya hizmet satışı yapmak isteyen firmalarımız için geçerli olabilmektedir.
Firma Türleri:
Limited şirketler: Limited liability Companies (W.L.L.)
Limited Şirketler, hissedarların sahip oldukları hisse oranında sorumlu oldukları firmalar olup, en az 3 ve en çok 30 hissedar tarafından kurulan bir ticari kuruluştur. Hissedar sayısı 7’den fazla olması halinde en az 3 üyeden oluşan bir yönetim kurulu oluşturulması zorunludur. Diğer durumlarda, firma faaliyetleri yönetmek üzere “yönetici ortak” belirlenmektedir. Limited şirketlerin 1 yada daha fazla müdür-manager, tarafından yönetilmesi gerekmekte olup, kuruluş anlaşması ile belirlenen yöneticilerin şirketin ortağı olması gerekmemektedir.
Limited Şirketler asgari 7500 KD sermaye ile kurulabilmektedirler ve sermayenin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. (Sermaye tutarı faaliyet konusuna göre değişkenlik arz etmekte olup, konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen firmalarımızın Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile irtibat kurması gerekmektedir.) Diğer ticari kuruluşlar, limited şirketlerin ortağı olabilmektedirler. Şirketin hisse dağılımı kuruluş anlaşmasında belirtilmekte ve ayrıca hisse ihracına gerek bulunmamaktadır. Bu tür firmalar Ticaret ve Sanayi Bakanlığından Ticaret Lisansı aldıkları tarihten itibaren ticari faaliyetlerine başlayabilmektedirler. Ancak, limited şirketler bankacılık ve sigortacılık alanlarında faaliyet gösterememektedirler.
Limited şirketlerin faaliyet süreleri kurucu ortaklar tarafından belirlenebilmekle beraber, kanuni açıdan herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır.
Firma faaliyetlerine ilişkin anlaşmada yapılacak değişiklikler için %75’lik bir oy çokluğu aranmasına rağmen, pratikte değişikliklerin tüm üyeler tarafından imzalanması gerekmektedir.
Firma hisselerinin yabancılara satışında, Kuveytli hissedarların satışı reddetme öncelikleri bulunmaktadır.
Kar payı dağıtımı ile ilgili olarak, yedeklerin sermayenin %50’sine ulaşıncaya kadar karın %10’unun yedek akçe olarak ayrılması dışında bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Bu rezervler, karın yeterli olduğu yıllarda sermayenin %5’ine kadar olacak şekilde kar payı olarak dağıtılabilir yada sermayenin %50’sini aşan kısmı sermaye artırımlarında kullanılabilmektedir.
Şirket sermayesi istenildiğinde artırıla yada azaltılabilir. Ancak, sermaye azaltılması için Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın ön onayı alınması ve Resmi gazete’de duyurulması gerekmektedir.
Birikmiş zararların şirket sermayesinin %50’sini aşması halinde ortakların şirketin geleceği ile ilgili bir toplantı yapmaları gerekmektedir.
Sermayenin 7500 KD’nin altına düşmesi halinde ilgili herhangi bir kişi şirketin kapatılması için baçvurabilir.
Şirket ortakların anlaştıkları herhangi bir tarihte faaliyetlerine son verebilmektedirler.
Sermaye Şirketleri- Kuwait Shareholding Companies (KSC)
Halka açık şirketler Closed ve Public olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İki şirket türü arasındaki en önemli farklılık halka açıklık ve borsa kotastonudur.
Sermaye şirketleri, limited şirketlerde olduğu gibi, aşağıda belirtilen bazı farklılıklar dışında sermayedarların hisseleri oranında sorumlu oldukları firmalardır.
Farklılıklar:
-Şirket üzerindeki mülkiyet daha kolay devredilebilen hisseler şeklindedir.
-Firma kuruluşu öncesinde kurucuların sermayenin %10’u oranında sermaye sağlamaları gerekmektedir
-Sermaye, daha sonra ödenmek üzere taahhüt edilen çıkarılmış sermaye şeklinde olabilir.
-Yönetim Kurulu Başkağında seçilmiş bir yönetim kurulu oluşturulması gerekmektedir.
-Önemli kararların yıllık veya olağanüstü genel kurul tarafından onaylanması gerekmektedir.
-Halka açık sermaye şirketleri Kuveyt Borsasına kote edilebilir.
Sermaye şirketlerinin en az beş ortağı olmak zorundadır.
Yabancıların ortaklığı olacak sermaye şirketlerinin kayıt işlemlerine başlanmadan önce Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’ndan onay alması gerekmektedir.
Kurucular hisselerini kuruluştan 3 yıl geçmeden devredemezler.
Halka Açık Şirketleri için asgari sermaye tutarı 37,500 KD ve normal sermaye şirketleri için 7,500 KD’dir. (Sermaye tutarı faaliyet konusuna göre değişkenlik arz etmekte olup, konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen firmalarımızın Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile irtibat kurması gerekmektedir.)
Bütün sermaye şirketleri hissedarlarının kaydını tutmak zorundadırlar.
Yönetim kurulları azami 3 yıllık süre için seçilebilirler.
Yönetim kurulları en az 3 üyeden oluşmak zorundadır. Üyeler, hisse oranının en az %1’ine yada 7,500 KD’lik hisseye sahip olmak ve bu hisselere karşılık gelen tutarın onaylanmış bir bankaya yatırılmış olması gerekir.
Yönetim kurulu üyeleri 3’ten fazla sermaye şirketinin yönetim kurulu üyesi olamazlar. Yönetim kurulu başkanları ise en çok 2 sermaye şirketinin yönetim kurulu başkanı olabilirler.
Yönetim kurulları yılda en az dört defa toplanmak zorundadırlar.
Sermaye şirketi bir holding firma şeklinde olabilir.
Sermaye şirketi, yönetim kurulunun ve denetçilerin belirlendiği ilk yönetim kurulunun yapılması ile yasal bir kurum haline gelir. Ancak, şirketin ticari faaliyetlere başlayabilmesi için Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’ndan ticaret belgesi alması gerekmektedir.
Şirketin kuruluş metni üzerinde değişiklik yapılması için, değişikliğin olağanüstü genel kurulda onaylanması gerekmektedir.
Sermaye şirketlerinin, karının %10’nu yedek akçe olarak aktardıktan sonra kalan tutarın %1’i Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences isimli kuruma aktarılmaktadır.
Borsada işlem gören sermaye şirketleri ise net karlarının %2.5’ini National Labour Support Tax olarak ödemektedirler.
Ortak Girişimler:
Yasal bir kurum olarak kabul edilmeyen ticari kuruluş olan Ortak Girişimler (Joint venture), üçüncü taraflar için bağlayıcı olarak kabul edilmemekte olup, ortak girişimi oluşturan taraflar kendi üzerlerine düşün yükümlülüklerden sorumludurlar. Ortak Girişim anlaşmaları, yayınlanmamakta ve herhangi bir merciye kayıt olmamaktadırlar.
Ortak girişimlerde yabancıların katılımı ile ilgili herhangi bir sınırlandırma bulunmamakla beraber, özellikle mütahitlik alanında sıkça uygulanan ortak girişimlerde yer alan yabancı firmaların Kuveyt’te acentaları olması zorunludur.
Acentalık:
Kuveyt hukukuk sistemi ve iş yasaları yabancıların Kuveyt’te herhangi bir şekilde şube açmalarına imkan sağlamadığından, Kuveyt’te iş yapmak isteyen yabancı firma veya kişiler, Kuveytli bir acenta ismi ve sponsorluğu altında bu tür faaliyetleri gerçekleştirmektedirler.
Acentalık sistemi, yabancı bir firmanın, Kuveytli bir firma aracılığıyla, bu firmanın yapısı içerisinde yeralmadan faaliyet göstermesi olarak tanımlanmakta olup, 1964 yılında çıkarılan 36 sayılı ve 1980 yılında çıkarılan 68 sayılı yasalar, Kuveyt’te sadece Kuveytlilerin acenta olarak faaliyet göstermesine imkan sağlamaktadır.
Kuveyt acentalık sisteminde acentalıklar “Contracts Agency”, “Distributorship” ve “Commision Agency” olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Birinci türde, acentalık alan firma (agent) acentalık veren firmanın (principal) ürün ve hizmetlerinin yapılan anlaşma/kontrat çerçevesinde haklarını üstlenmekte ve onun adına faaliyetleri yürütmektedir. Distribütörlükte ise belirtilen bölgede belirli bir komisyon karşılığında firmanın temsilini üstlenmektedir. Distrübütörlük alan firmanın “sole distributer” olması halinde sistem “contract agency” ile benzerdir. “commission agency” ise temsilci firma anlaşmaları kendi adına yapmakta ve temsilciliğini üstlendiği firma anlaşmalarda belirtilmemektedir.
Bir firma üretimini yaptığı farklı ürünler için ayrı acentalar kullanabilmektedir. Ayrıca, firmaların birden fazla firmaya veya kişiye distribütörlük vermeleri mümkündür.
Acentalık anlaşmalarının kapsamı ve ödenecek komisyon veya ücretler firmalar arasındaki anlaşmalar ile belirlenmektedir. Ancak, ürünün türüne göre farklılık gösteren acentaların aldıkları ücretlerin %5-15 arasında değiştiğini söylemek mümkündür. (bu oranlar bir fikir vermek için verilen oranlardır, ödenecek komisyon veya ücretler işin türüne göre daha yüksek veya düşük olabilmektedir. Bazı durumlarda sabit bir tutar ödenmesi de mümkündür.)
Acentalık, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na kayıt olmadan geçerli olmamaktadır. Kayıt başvurusunun Kuveytli acentanın belirlenmesinden sonra iki ay içerisinde yapılması gerekmektedir.
Kayıt işlemleri için istenilen dökümanlar (2’şer adet):
Acentalık veren firmanın ülkesindeki resmi merciler tarafından tastik edilmiş acentalık anlaşması (Noter onaylı acentalık anlaşmasının Dışişleri Bakanlığı tastikli suretinin Kuveyt Büyükelçiliği tarafından onaylanması gerekmektedir.)
Kuveyt’te yerleşik yeminli tercüme bürosu tarafından yapılmış Arabça çevirisi
Acentanın ticari kaydı. Ticaret ve Sanayi Odası sertifikası, Ticaret Sertifikası
Acentanın tek bir kişi olması halinde şahsın Kuveyt vatandaşlık belgesi yada ortaklık anlaşmasının bir kopyası.
Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan tescil belgesi
Acentalık veren firmanın İsrail ile herhangi bir iş/ilişkisi olmadığına dair belge. talep edilmektedir.
Acentalık sözleşmesinin geçerlilik kazanması için imzalandıktan sonra maksimum 2 ay içerisinde Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından tescil edilmesi gerekmektedir. Tescil işlemleri için başvuru sadece Kuveyt vatandaşları tarafından yapılabilmektedir.
Acentalık anlaşmalarının hükümleri taraflar arasındaki müzakereler ile belirlenmektedir. Acentalık anlaşmasının feshi halinde acentanın tazminat isteme hakkı bulunmaktadır. Bu tür durumlarda anlaşmazlık mahkemeye intikal edebilmektedir.
Acentalık anlaşmalarında, anlaşmanın süresi, kapsamı, acenta ve firmanın üstleneceği yükümlülükler, ücret ve komisyonlar, performans kriterleri, anlaşmanın hangi hallerde sona ereceği konularının belirtilmesi ortaya çıkabilecek uzlaşmazlıkların çözümlenmesinde faydalı olabilecek hususlardır.
Esasen, Kuveyt’te acentaların belirlenmesi her ne kadar diğer ülkelerde acenta yada temsilci belirlenmesinden çok farklı olmamakla beraber, Kuveyt kanununlarının yabancı firma faaliyetlerini sınırlayıcı yönleri firmalarımızın acentalık verme konusunda dikkatli olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, bu tür anlaşmalar yapılmadan önce işbirliği yapılacak firmanın iyi araştırılması faydalı olabilecektir.
Bu tür bir araştırma yapılırken, firmanın Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarının kontrol edilmesi dışında, firmanın daha önce veya halen çalıştığı diğer firmaların öğrenilmesi, banka hesapları, firmanın piyasadaki imajı, geleceğe yönelik projeleri, vb. konularda bilgi edinilmesi faydalı olabilecektir. Ayrıca, yapılacak işbirliği çerçevesinde firmalarımızın, işbirliği yaptıkları Kuveytli firmanın sponsorluğu altında Kuveyt’te faaliyet göstermeleri yada kendileri tarafından görevlendirilecek/belirlenecek kişilerin çalışmasının sağlanması da mümkündür.
Ortaklıklar:
Ortaklık, iki yada daha fazla kişinin belirli bir isim altında ticari bir faaliyet gerçekleştirmek için oluşturdukları bir firma türüdür. Oluşturulan ortaklık tek başına yasal bir kurum olmakla beraber, ortaklar ortaklığın yükümlülüklerinden sorumludurlar. Sorumluluklar sınırlı veya genel olabilmektedir. Sınırlı sorumluluk olması halinde ortaklar ortaklığa yaptıkları sermaye harcamaları kadar, genel olması halinde ise sınırsız sorumluluk altına girmektedirler.
Ortaklıklarda en az bir Kuveytli ortağın bulunması ve Kuveytli ortak/ortakların payının %51’i aşması gerekmektedir.
Yabancı firmaların bu türden girişimlerde bulunmaları, ortaya çıkan sorumluluklar nedeniyle tavsiye edilmemektedir.
Franchising:
Kuveyt’te, lokanta, gıda, eğlence, eğitim, tekstil, mobilya, otomotiv, taşımacılık, vb. sektörlerde franchising yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir. Esasen franchising yukarıda belirtilen diğer yöntemlerden biri kullanılarak oluşturulacak bir işbirliği şeklinde Kuveytli bir temsilci belirlenmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Kuveyt Serbest Bölgesi:
1995 yılında kurulmuş olan Kuveyt Serbest bölgesi, özel bir firma olan National Real Estate Company tarafından işletilmektedir. Serbest Bölge’de faaliyet göstermek suretiyle Kuveyt tarafından yabancıların faaliyetlerine getirilne sınırlandırmalar önemli ölçüde aşılabilmektedir. Bu çerçevede, serbest bölgede kurulacak firmalarda %100 hisse sahibi olunması, gümrük vergileri, vergi, işçi çalıştırma ile ilgili sınırlandırmaların aşılması mümkün bulunmaktadır.
Serbest Bölge’de faaliyet göstermek isteyen firmalar için 4 ayrı türde lisans düzenlenmektedir.
Ticari faaliyetler için – Commercial Licence,
Üretim, montaj, ambalajlama, vb. faaliyetler için - Industrial Licence,
Finanasal, yönetim danışmanlığı, mühendislik, danışmanlık, ve denetmenlik faaliyetleri için- Service licence,
Yukarıda belirtilen faaliyetler ile ilgili özel talepler için – Special Licence düzenlenmektedir.
Düzenlenen lisanslar 1 yıllık olup, yenilenebilmektedir.
İlgilenen firmalarımızın Kuveyt Serbest Bölgesi hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili idare ile irtibat kurmaları faydalı olabilecektir.
Kuwait Free Trade Zone-National Real Estate Company.
Tel: 965 802 808
Fax: 965 482 20 67
Acentalık ve distribütörlük anlaşmalarının iptal edilebilmesi için İngilizce tercümesi aşağıda yer alan formun acenta tarafından doldurularak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na intikal ettirimesi gerekmektedir. Anlaşmanın iptali için sadece acentalığı üstlenen firma başvurabilmektedir. Ancak, acentanın bu amaçla müracaat etmemesi halinde Ticaret Mahkemesine dava açılmakta ve alınan karar ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na başvurularak anlaşma iptal edilebilmektedir.
Sözleşmenin haksız feshine ilişkin hükümler de yer almaktadır. Genel olarak sözleşmede, haksız fesih durumunda karşılıklı olarak tazminat istenmesine ilişkin hükümler var ise istisnaları olmak kaydıyla Kuveyt mahkemeleri sözleşmede belirtilen tazminatın ödenmesine karar vermektedirler. Esas itibariyle, herhangi bir anlaşmazlık durumunda Kuveyt mahkemelerinin temel dayanağı taraflar arasındaki sözleşme hükümleridir. Bu itibarla, son derece dikkatli bir sözleşme hazırlanmasında yarar görülmektedir.
Sözleşmenin imzalanmasından ve feshinden önce mutlaka hukukçu tavsiyesine başvurulması, sözleşmede arbitraj hükümlerine yer verilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Diğer önemli bir husus da sözleşmede acenta firmanızın performansını izleme hakkını veren hükümlere yer verilmesidir.
Başvuru Formu: Aslı Arapçadır.
MINISTRY OF COMMERCE & INDUSTRY
COMMERCIAL REGISTRATION DEPT
MR/ UNDERSECRETARY MINISTRY OF COMMERCE & INDUSTRY
COMMERCIAL AGENCIES DEPT.
AFTER GREETINGS,
KINDLY REGISTER THE FOLLOWED AGENCY IN THE AGENCIES DEPT.
DATE: -------------------------------
1- AUTHORIZER’S NAME: --------------------------------------------
2- AGENT’S NAME:
ADDRESS------------------------ P.O.BOX: ----------------------------TEL:-----------
3- DESCRIPTION OF GOODS AND MONEY IN WHICH THE AGENY WAS
GRANTED: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4- COMMERCIAL NAME:---------------------------------------------------------------------
GOODS AND MONEY: --------------------------------------------------------------------
5- AGENT’S ACTIVITY AREA: --------------------------------------------------------------
6- DATE OF CONTRACT---------------------------EXPIRED DATE----------------------
7- ESTABLISHMENT LOCATION OF AUTHORIZER’S TRADE----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AGENT’S SIGNATURER
İptal Formu: Aslı Arapçadır.
MINISTRY OF COMMERCE & INDUSTRY
COMMERCIAL REGISTRATION DEPT
MR/ MANAGER- COMMERCIAL AGENCIES DEPT.
AFTER GREETINGS,
KINDLY CANCELL THE FOLLOWING AGENCY.
1- AUTHORIZER’S NAME: --------------------------------------------
2- AGENT’S NAME:
3- DESCRIPTION OF GOODS AND MONEY IN WHICH THE AGENY WAS
GRANTED: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4- REGISTRATION NO IN THE AGENCIES DEPT------------------------------------------
AGENT’S SIGNATURER
THE AGENCY IS CANCELLED ON DATE: ---/---/ NO--/-- ACCORDING TO DEMAND OF LOCAL AGENT
REQUIRED DOCUMENTS TO CANCELL AN AGENCY:
VERGİLENDİRME:
Vergi mevzuatı, 1955 Yılında yayınlanan 3 nolu Vergi Tebliği ile düzenlenmektedir. Kuveyt’te herhangi bir ticari faaliyette bulunan veya iş yapan özel veya tüzel kişi gelir vergisine tabiidir. Ticari faaliyet veya iş yapmak en geniş anlamında değerlendirilmektedir.
Vergi mükellefleri vergiye tabi her bir kuruluş tarafından yapılan beyan, yabancı firmalar ile anlaşma imzalayan Bakanlık veya acentalar, ve Merkezi İhale Komitesi aracılığıyla belirlenmektedir.
Yabancı firmaların Directory of Income Taxes isimli idareye giderek kayıt olması ve vergi dönemini belirlenmesi, taşeron firmaların isimleri ve adresleri ile taşeronluk anlaşmalarının birer kopyasının yer aldığı vergi beyanında bulunulması gerekmektedir. Taşeronlarla çalışan firmaların, taşeron tarafından vergi sertifikası (tax clearance certificate) ibraz edememeleri halinde taşeronlara yapılan ödemelerin %5’ini tutmaları gerekmektedir.
i.Kayıt ve vergi döneminin belirlenmesi
-Vergi mükellefinin faaliyete başladıktan hemen sonra kayıt olması gerekmektedir.
-Kontratın imzalanma tarihi, Kuveyt’te faaliyete başlama tarihi olarak değerlendirilmektedir.
-Vergi döneminin belirlenmesi için Directory of Income Taxes isimli idareye bir dilekçeyle başvurulması gerekmektedir.
ii.Vergi beyan tarihleri ve gecikme cezaları
-vergi beyanlarının mali dönemin sona ermesinden itibaren 105 gün içerisinde yapılması ve vergilerin ödenmesi gerekmektedir.
-Vergi beyan sürelerine uyulmaması halinde her 30 günlük gecikme için ödenmesi gereken vergi tutarının %1 veya %0.5 oranında ceza ödenmesi gerekmektedir.
iii.Vergi bildirimi
-Vergi mükellefinin miladi takvime göre muhasebe kayıtları tutması gerekmektedir. (İngilizce kayıt tutulması mümkündür.)
-Directory of Income Taxes isimli idarenin onayı ile farklı bir mali dönem belirlenmesi mümkündür.
-İlk vergi döeneminin 18 ayı aşmaması gerekmektedir.
-Vergilendirilecek tutar brüt gelirlerden Kuveyt’teki faaliyetlerle ilgili her türlü gider, maliyet ve zararların düşülmesi suretiyle belirlenmektedir.
-Zararlar Kuveyt’teki faaliyetler sona erinceye kadar dikkate alınabilir.
-Geçmişe dönük kullanım mümkün bulunmamaktadır.
-Yabancı firmanın birden fazla faaliyeti bulunması halinde, gelirler bulunulan faaliyetlerin tümünden elde edilen gelirlerin toplanması suretiyle belirlenmektedir.
iv.Vergi denetimi
v.Kabul edilmeyen giderler
-Provizyonlar (şüpheli alacaklar, stoklar, garanti ücretleri, vb.)
-Kur zararları (Banka tarafından ispat edilmemiş olması halinde)
-Merkez ofis giderleri ve mühendislik masraflarının bir bölümü
-Kuveyt’teki faaliyetlerin finanasmanı ile ilgili olmayan faiz giderleri
-Belirtilen amortisman oranlarının üzerindeki amortismanlar
-taşeronluk hizmeti giderlerinden %5 oranında kesinti yapılmamış olanlar,
-%3’ün üzerindeki acentalık ücretleri
-Vergi mükellefinin merkez ofisinin bulunduğu yer veya merkez personelinin Kuveyt dışındaki yerlere seyahat giderleri
-Kuveyt dışında ödenen sigorta giderleri
-Kuveyt dışında ödenen banka ücretleri
-Diğer ilgisiz giderler
vi.Sermaye kazançları ve temettü
Sermaye gelirleri ayrıca vergilendirilmemekte ve vergiye esas tutar kapsamında değerlendirilmektedir.
Temettü gelirleri vergilendirilmemektedir. Vergi denetmen firma tarafından onaylanmış mali tablolarda düzenlenen vergiye esas tutarlara göre hesaplanmaktadır.
vii.Vergi Aşamaları
1.1Vergi Departmanına Kayıt
1.2Vergi Döneminin belirlenmesi
2.1 Süre sonundan önce vergi beyanında bulunulması
2.2 Vergi denetimine katılım
3.1 Vergi tutarının kabulu ve taahhuk eden verginin ödenmesi yada “İtiraz Komitesine” müracaat edilerek incelemeye itiraz edilmesi
3.2 “Objection Komitesi” tarafından sorunun çözümlenememesi halinde “Appeal Komitesine” gidilmesi
3.3 “Appeal Komitesine” tarafından çözümlenememesi halinde “Settlement Komitesinde” vergi tutarı belirlenir.
4. Kontrat sahibi firma tarafından tutulan %5’lik tutarın iadesi için “No Objection Letter” alınır.
5. “Tax Clearance Letter” alınır
viii.Vergi Oranları
¨Vergiye Tabi Tutar |
Oran |
Marginal Relief |
KD |
% |
Tutarı |
0-5,250 |
0 |
|
5,250-18,750 |
5 |
- |
18,750-37,500 |
10 |
19.780 |
37,500-56,250 |
15 |
39.706 |
56,250-75,000 |
20 |
59.765 |
75,000-112,500 |
25 |
80.000 |
112,500-150,000 |
30 |
120.535 |
150,000-225,000 |
35 |
161.538 |
225,000-300,000 |
40 |
243.750 |
300,000-375,000 |
45 |
327.272 |
375,000 |
55 |
- |
Marjinal relief: Vergiye tabi tutar bir önceki vergiye tabi dilimin üzerinde ancak, Marginal Releif tutarının altında olması halinde, önceki dilim esas alınarak hesaplanan vergi tutarına vergi diliminin üzerinde kalan gelirin ilave edilmesi şeklinde hesaplanan vergi tutarıdır.
Ödenecek verginin hesaplanması: (örnek)
Vergiye tabi tutar: 19,000 KD
-18,750*%5 : 938
-18,750’yi aşan tutar : 250
-Ödenecek vergi : 1,188
-Marginal Relief Kullanılmadan ödenecek tutar: 19,000*%10=1,900
ix.Amortisman Oranları
Amotisman Oranları |
% |
Binalar (Ofis, magaza, hastane, klüp, vb.) |
4 |
Yol ve köprüler |
4 |
Tank, boru, vb |
5 |
Ofis mobilya ve ekipmanı |
15 |
Fabrika, makina, ekipmanlar (aşağıda belirtilenler hariç) |
10 |
Araba ve motorlu bisikletler |
33,3 |
Çekici ve treylerler |
25 |
Gemi, Tekne |
7,5 |
Uçak |
25 |
Sondaj ve temizleme araçları |
33,3 |
Servis makinaları (inşaat ve yol makinaları, atelye, elleşleme ekipmanları |
25 |
Servis istasyonu binaları |
10 |
Servis, yağlama, ve diğer servis istasyonlarında kullanılan ekipmanlar |
15 |
Arabalar |
20 |
Rafineri tesisleri, borular (rafinerilerdekiler), küçük tanklar |
10 |