Bilgi Notu 2025/16 İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu hakkında

Tarih: 20.01.2025

BİLGİ NOTU

(2025/16)

Konu:  İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu hk.

30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu öngörülmüştü. Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerleri; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrıldı ve bu gruplara geçiş süreleri tanınmıştı.

30 Aralık 2012’de 50’den fazla çalışanı olan bütün işyerleri için, 1 Ocak 2014’te ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı bulunan işyerleri için zorunluluk başlamıştır.

En son 2023 sonunda yapılan düzenleme ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde ve kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31 Aralık 2024 tarihine ertelendi.

Buna nedenle 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerleri ile kamu kurumlarında zorunluluk bir erteleme olmazsa 01 Ocak 2025 tarihinden itibaren başlamıştır.

Bu kanuna uymayanlara cezai Yaptırım:

Kanuna uymayarak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerlerine; İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı ceza yazılırken, temel ceza miktarı 92 bin 403 TL olurken, az tehlikeli işyerlerinde 50’den az çalışanı olanlara 92 bin 403 TL, 50’den fazla çalışanı olan işyerlerine ise yine ayrı ayrı 138 bin 604 TL’dir.

Hangi İşletmeler Kapsama Giriyor?

4857 sayılı İş Kanununun mülga 81’inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 31/12/2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenleme küçük işletmeleri de kapsıyor. Çalışanı olan her firma bu kapsamda değerlendirilmektedir.

İşverenler için Alternatif Çözümler:

Kanun, işverenlere bu yükümlülüğü yerine getirebilmeleri için birkaç seçenek sunuyor:

Eğitim Alarak Kendileri Üstlenebilirler: İşveren veya belirleyecekleri bir kişi, gerekli eğitimleri alarak işe giriş muayeneleri ve tetkikler haricindeki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir.

Eğitim için:

https://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi

Anadolu Üniversitesinin eğitim programını takip edebilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında  İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Anadolu Üniversitesi ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir.

Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir.

Başvuru Tarihi ve Kayıt Bedeli

Başvuru işlemleri 03.02.2025 – 28.02.2025 tarihleri arasında yapılacaktır. 

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) Hizmet Alabilirler: İşverenler, dışarıdan profesyonel bir OSGB ile anlaşma yaparak bu yükümlülüğü karşılayabilir.

Kısmi Süreli Uzman ve Hekim İstihdamı: İşletmeler, ihtiyaçlarına göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile kısmi süreli olarak çalışabilir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımla,

Bessat ÖZ

Mali Müşavir

Bağımsız Denetici

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi