Tarih: 25.01.2022
BİLGİ NOTU
(2022/14)
Konu: İmalatçı ve İhracatçı Şirketlere Kurumlar Vergisinde 1 Puanlık İndirim Hk.
Bilindiği üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 13. maddesine göre, yüzde 20 olarak belirlenen kurumlar vergisi oranı, 2021 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için yüzde 25, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için yüzde 23 olarak uygulanmaktadır.
7251 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, Kurumlar Vergisi Kanununun 32. maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:
“(7) İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır.
(8) Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmaz.
(9) Yedinci ve sekizinci fıkralardaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanır.”
Söz konusu değişiklikler 1 Ocak 2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 22 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Düzenlemeden kimler yararlanacak?
1) Sanayi Sicil Belgesini Haiz ve Fiilen Üretim Faaliyetiyle İştigal Eden Kurumlar
Bu 1 puanlık kurumlar vergisi oran indiriminden, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar münhasıran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için yararlanabilecekler.
Bu indirimden yararlanmanın şartları,
- Kurumların sanayi sicil belgesini haiz olmaları ve
- Fiilen de üretim faaliyetiyle iştigal etmeleri
olarak belirlenmiştir.
Dolayısıyla, sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmekle birlikte sanayi sicil belgesini haiz olmayan kurumların bu uygulamadan yararlanmaları kanunen mümkün bulunmuyor. Ayrıca, şartlara haiz kurumların üretim faaliyetleri dışında elde ettikleri kazançlar için bu 1 puanlık indirimden yararlanmaları da söz konusu değil.
2) İhracatçı Kurumlar
İhracat yapan kurumların da münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi 1 puan indirimli olarak uygulanacak. İhracatçı kurum, aynı zamanda imalat faaliyetiyle uğraşıyor ve imalatçı vasfıyla bu 1 puanlık indirimden yararlanıyorsa, ihracat sebebiyle ayrıca indirimden yararlanamayacak. Ancak, imalatçı kurumlar imal ettikleri mamullerin dışında alım satımını yaptığı malların ihracatından elde ettiği kazançlar için indirimden yararlanabilecek.
1 Puan İndirimin Uygulanacağı Kazanç tutarı
Oran indirimi, imalatçı ve ihracatçı kurumların münhasıran imalat veya ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için getirildiğinden, 1 puanlık indirimin uygulanacağı kazancın, kapsama giren faaliyetlerden elde edilen hasılattan bu faaliyetlere ilişkin olarak yapılan giderlerin düşülmesi suretiyle hesaplanması gerekiyor.
Oran İndiriminin Uygulanma Sırası
İhracat ve imalat faaliyetinden elde edilen kazançlar için getirilen 1 puanlık oran indirimi, ilgili maddede daha önce sayılan diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanacak.
Bu 1 puanlık oran indirimi ile ilgili usul ve esaslar kısa bir süre içerisinde Maliye tarafından yayınlanacak bir Genel Tebliğ ile belirlenecek.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımla,
Bessat ÖZ
Mali Müşavir
Bağımsız Denetici