Tarih: 08.02.2016
BİLGİ NOTU
(2016/12)
Konu : : 6663 Sayılı Torba Kanun ile Vergi Kanunlarında Yapılan Düzenlemeler Hk.
29/01/2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda 6663 Sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yasalaştı.
Söz konusu Kanunla;
· 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu,
· 492 sayılı Harçlar Kanunu,
· 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile değişiklikler yapıldı.
1- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİLİK
a) Gübre ve yem teslimlerinde KDV olmayacak.
Gübre ve yem teslimleri KDV’den istisna edildi. İstisna Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendiyle yapıldı. İstisna hükmü şöyledir;
Eklenen bent:
“ı) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dâhil) teslimi,”
Düzenleme ile getirilen istisna tam istisnadır. Yapılan mal teslimleri nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecektir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.
2- GELİR VERGİSİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
a) Genç Girişimcilerden Üç Yıl Yıl Boyunca Vergi Alınmayacak.
Gelir Vergisi Kanunun Mülga 20. Maddesi yeniden düzenlendi.
Yapılan düzenlemeyle;
- ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilen,
- 29 yaşını doldurmamış
tam mükellef gerçek kişilere, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmına maddede yer alan şartlar dahilinde kazanç istisnası sağlanıyor.
Örneğin; 29 yaşındaki genç girişimci Mert… 2016 yılının Mayıs ayında kendi adına kurduğu işyerinde bilgisayar malzemeleri satmaktadır. Bu işyerinden 2016 yılında elde edeceği kazancın 75.000 TL’si için vergi ödemeyecek. Kazanç 75.000 TL’nin üzerinde olursa artan kısmı vergiye tabi olacak. Bu istisna 2016 yılını takip eden 2 yıl boyunca yani 2017 ve 2018 yılında da olacak. İstisna için Mükerrer 20. Maddede bazı şartlar getirilmiş bulunuyor. Bu şartlara uyulması zorunludur.
Mükerrer 20. Madde aynen aşağıdaki gibidir.
“Genç girişimcilerde kazanç istisnası:
MÜKERRER MADDE 20- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.
1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir.
Bu istisnanın, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
b) Basit Usulde Tabi Esnafın Yıllık 8.000 TL’ye Kadar Olan Kazançlarından Vergi Alınmayacak.
Gelir Vergisi Kanunu’nun Diğer İndirimler başlıklı 89. maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent 15. Bent hükmü ile ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8.000 Türk Liralık kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. 15. Bent hükmü aynen aşağıdaki gibidir.
“15. Basit usulde tespit edilen ticari kazançların yıllık 8.000 Türk lirasına kadar olan kısmı (Bu Kanunun mükerrer 20 nci maddesinde yer alan kazanç istisnasından faydalananlar bu bent hükmünden yararlanamaz. Bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.).”
Öte yandan söz konusu 6663 sayılı Kanunun 3. maddesiyle, GVK mükerrer 123 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan “86 ve mükerrer 121 inci maddelerinde” ibaresi “ve 86 ncı maddeleri ile 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (15) numaralı bendinde” şeklinde değiştirilerek, yukarıdaki 8.000 TL Türk Liralık yıllık indirim tutarının, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesi sağlandı
3- HARÇLAR KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK
a) Tahsilde Olup 25 Yaşını Doldurmamış Olanlardan Pasaport Harcı Alınmayacak.
Harçlar Kanunu’nun Harçtan Müstesna İşlemler başlıklı 85. maddesinin birinci fıkrasına (h) bendi eklendi. Yapılan düzenleme ile, tahsili devam eden 25 yaşını doldurmamış kişilerden pasaport harcı alınmayacak. Eklenen bent aynen aşağıdaki gibidir.
Eklenen bent:
“h) Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar.”
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımla,
Bessat ÖZ
Mali Müşavir
Bağımsız Denetici