Tarih: 29.01.2016
BİLGİ NOTU
(2016/11)
Konu : Asgari Ücrette Yapılan Artıştan Kaynaklı Olarak İşverene Sağlanan SGK Prim Desteği Hakkında,
Asgari ücret tespit komisyonu asgari ücretin brüt tutarını 1.647,00 TL, net tutarını ise AGİ dahil olmak üzere 1.300,99 TL olarak belirledi. Bu konuyu da içeren 6661 sayılı Kanun yasalaştı ancak henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için yürürlüğe girmedi.
6661 Sayılı Kanun, 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazetede yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Söz konusu Kanunun 17. Maddesi ile 5510 Sayılı SGK Kanununa Geçici 68. Madde eklendi.
A. İşverene Sağlanan Sigorta Prim Desteği
Geçici 68 inci madde ile desteklenmeye esas günlük ücret 85,00 TL, aylık ücret tutarı 2.550 TL; destekleme tutarı ise günlük 3,33 TL, aylık 100 TL olarak belirlendi.
Bu destekten sadece, 4/a kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenler yararlanacak.
İşverenlerce;
2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL (aylık 100 TL) ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve Hazine tarafından karşılanacak.
2016 yılı Ocak ayına ait destek tutarının hesaplaması için 2015 yılının Ocak ayına ait olup, SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim gün sayıları dikkate alınacak. Bu karşılaştırma 12 ay boyunca her bir ay için ayrı ayrı yapılacak.
Prim desteğinin bir örnekle açıklayacak olursak;
İşverenin 2015 yılı Ocak ayında, 85 TL ve altında prime esas kazanç (brüt gelir) elde eden 10 çalışanı için toplam 260 prim gün sayısı bildirildiğini kabul edersek, 2016 yılı Ocak ayında yararlanılabileceği en yüksek destek tutarı 260 x 3,33 = 865,80 TL olacak. Bu örneğe göre, 2016 Ocak döneminde bildirilen prim gün sayısı 260’ın üzerinde olsa dahi yine 865,80 TL destekten yararlanacak; fakat daha az yani 260 gün değil de 200 prim gün sayısı bildirirse 200 x 3,33 = 666,00 TL destekten yararlanacak.
Yine bir önceki yılın yani 2015 yılının aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi verilmemiş ise bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alınacak. Örneğin 2015 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayında bildirimi olmayan bir işveren Ocak 2016 ayında hesaplayacağı destek tutarını Nisan 2015 ayına ait bildirimi esas alarak yapacak.
B. Kimler Destekten Yararlanamayacaklar
- Aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermeyenlerin,
- Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeyenlerin,
- Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyenlerin veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmayanların,
- SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunanların
bu destekten faydalanamayacakları düzenlenmiştir.
Ancak SGK’ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece anılan destekten yararlanabileceklerdir.
C. Prim Desteğine İlişkin Diğer Konular
Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacak.
2016 yılı Ocak ila Aralık dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için bu madde hükümleri uygulanmayacak.
3213 sayılı Maden Kanununun ek 9 uncu maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için yukarıda belirtilen 85 TL günlük kazanç iki kat olarak ve 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50 sini geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınacak.
Bu destek, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalılar için uygulanmayacak.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için Hazine tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilecek.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımla,
Bessat ÖZ
Mali Müşavir
Bağımsız Denetici